Тамян

Тамян
3 април 2020

Тамянът  е ароматната смола, стичаща се от кората на дърветата от род Boswellia (Boswellia Serrata, Boswellia carterii, Boswellia sacra). Тя се използва за производство на обреден тамян, но също така в парфюмерията и козметиката. Маслото е с бледожълт цвят с дървесен аромат. Тамянът е много скъп и високо ценен в парфюмерийната индустрия и в ароматерапията. За получаването на тамяна през пролетта в ствола на дървото се прави дълбок надрез, от който започва да изтича млечен сок. При излагане на въздух тамяна се втвърдява в кръгли зърна с кехлибарено жълт до ръждиво-червен цвят и характерен мирис. При стриване се образува прах, който частично се разтваря във вода като образува мътна емулсия с горчив вкус. При нагряване се размеква и разпространява силен приятен балсамов аромат. Съдържа смоли (50-60%), камед (20-30%), минерални вещества (6-8%), етерични масла (3-7%). Най-добрите сортове тамянова смола се извличат в северна Сомалия и южна Саудитска Арабия.

Начин на извличане за етерично масло

Суровата смола се преработва чрез водно-парна дестилация.

Приложение в медицината

Босвелия е пpедмет на много изcледвания. Уcтановено е, че екстракт от нея се използва в лечението на ревматоиден аpтpит, оcтеoаpтpит, ocтрo и възпалителни заболявания на чеpвата.

Ползи за здравето: предизвиква чувство на душевен мир, спокойствие и удовлетворение,  помага за облекчаване на тревожност, гняв и стрес, укрепва венците. сескитерпените, които съдържа, стимулират лимбичната система на мозъка, както и хипоталамуса,  епифизата и хипофизната жлеза, чудесно болкоуспокояващо средство при ревматоиден артрит, балансира хормоналния фон, регулира производството на естроген при жените и спомага за намаляване на риска от пост-менопаузни тумори, кисти и рак на матката. Регулира менструалния цикъл на жени в пременопауза.
 

Ползи за кожата: възстановява клетките, запазва тях и тъканите здрави, помага при лечение на суха кожа, предотвратява признаците на стареене, намалява появата на стрии и белези, свива порите,  има стягащи свойства и лифтинг ефект, може да се използва в областта под очите,  намалява и премахва появата на тъмни (пигментни) петна, спира кървенето от рани, вкл. хирургични и ускорява зарастването им, спомага за премахване на акне, циреи, пъпки от ухапване/ужилване от насекоми. Укрепва корените на косата.

ДЕЗОДОРАНТИ- ВРЕДЯТ ЛИ НА НАШЕТО ЗДРАВЕ?

Какво се съдържа в дезодорантите? Какви алтернативи има и как да изберем подходящия за нас? В следващите редове ще намерите отговора на всички въпроси ...

прочети още

5 Приложения на Кокосовото масло

За какво се ползва кокосово масло? Отговора е почти за всичко! Ще разгледаме 5 от най- ефективните му приложения.

прочети още

Масло от шипка- помощник при белези и бръчки

Ще обърнем внимание на едно масло, за чиито свойства и полезно действие не се говори толкова често. Врагът на бръчките , петната и белезите по кожата - маслото от шипка. То е основна съставка в кремовете за лице, особено при анти ейдж грижата и това никак не е случайно ...

прочети още

Римска лайка

Chamaemelum nobile, Anthemis nobilis

прочети още

Жожоба

Simmondsia chinensis

прочети още

Роза Алба

Описание на вид роза Алба

прочети още

Роза Дамасцена

Основни характеристика, приложение и истрория.

прочети още