Тамян

Тамян
3 април 2020

Тамянът  е ароматната смола, стичаща се от кората на дърветата от род Boswellia (Boswellia Serrata, Boswellia carterii, Boswellia sacra). Тя се използва за производство на обреден тамян, но също така в парфюмерията и козметиката. Маслото е с бледожълт цвят с дървесен аромат. Тамянът е много скъп и високо ценен в парфюмерийната индустрия и в ароматерапията. За получаването на тамяна през пролетта в ствола на дървото се прави дълбок надрез, от който започва да изтича млечен сок. При излагане на въздух тамяна се втвърдява в кръгли зърна с кехлибарено жълт до ръждиво-червен цвят и характерен мирис. При стриване се образува прах, който частично се разтваря във вода като образува мътна емулсия с горчив вкус. При нагряване се размеква и разпространява силен приятен балсамов аромат. Съдържа смоли (50-60%), камед (20-30%), минерални вещества (6-8%), етерични масла (3-7%). Най-добрите сортове тамянова смола се извличат в северна Сомалия и южна Саудитска Арабия.

Начин на извличане за етерично масло

Суровата смола се преработва чрез водно-парна дестилация.

Приложение в медицината

Босвелия е пpедмет на много изcледвания. Уcтановено е, че екстракт от нея се използва в лечението на ревматоиден аpтpит, оcтеoаpтpит, ocтрo и възпалителни заболявания на чеpвата.

Ползи за здравето: предизвиква чувство на душевен мир, спокойствие и удовлетворение,  помага за облекчаване на тревожност, гняв и стрес, укрепва венците. сескитерпените, които съдържа, стимулират лимбичната система на мозъка, както и хипоталамуса,  епифизата и хипофизната жлеза, чудесно болкоуспокояващо средство при ревматоиден артрит, балансира хормоналния фон, регулира производството на естроген при жените и спомага за намаляване на риска от пост-менопаузни тумори, кисти и рак на матката. Регулира менструалния цикъл на жени в пременопауза.
 

Ползи за кожата: възстановява клетките, запазва тях и тъканите здрави, помага при лечение на суха кожа, предотвратява признаците на стареене, намалява появата на стрии и белези, свива порите,  има стягащи свойства и лифтинг ефект, може да се използва в областта под очите,  намалява и премахва появата на тъмни (пигментни) петна, спира кървенето от рани, вкл. хирургични и ускорява зарастването им, спомага за премахване на акне, циреи, пъпки от ухапване/ужилване от насекоми. Укрепва корените на косата.

5 приложения на кокосовото масло

За какво се ползва кокосово масло? Отговора е почти за всичко! Ще разгледаме 5 от най- ефективните му приложения.

прочети още

Да се махат тези бръчки и белези!

Ще обърнем внимание на едно масло, за чиито свойства и полезно действие не се говори толкова често. Врагът на бръчките , петната и белезите по кожата - маслото от шипка. То е основна съставка в кремовете за лице, особено при анти ейдж грижата и това никак не е случайно...

прочети още

Римска лайка

Chamaemelum nobile, Anthemis nobilis

прочети още

Жожоба

Simmondsia chinensis

прочети още

Роза Алба

Описание на вид роза Алба

прочети още

Роза Дамасцена

Основни характеристика, приложение и истрория.

прочети още