Роза Алба

Роза Алба
12 март 2020

Бялата маслодайна роза (Rosa Аlba)

 

Хибриден вид маслодайна роза. Култивиран е в Европа от древността. Първоначално е бил отглеждан заради сладкия аромат на цветовете си, а в наши дни е ценен като издръжлив през зимата храст. Култивираните форми имат бели, жълти, розови и червени цветове и са с много на брой венчелистчета.

Роза Алба има по-лек, деликатен и специфичен аромат. Маслото не притежава свойствата, подходящи за производството на парфюмерия, но въпреки това търсенето му на пазара се увеличава.

 

Производството на масло от роза "Алба" е почти двойно по-скъпо от това на традиционната българска маслодайна роза. Казанлъшката роза заема близо 100% от площта на маслодайна роза в България е от потомството на роза дамасцена.

 

Добив сравнение с други видове рози

 

1 килограм от роза Дамасцена са необходими 3000 килограма цвят от маслодайната роза, за получаването на 1 килограм розово масло от роза Алба са необходими 6 тона розов цвят от роза Алба.

 

Приложения на розовото масло от роза Алба

 

  • Контрол и балансиране на себума на кожата, подходящо е за двата типа кожа – суха и мазна.
  • Възстановява РН на кожата и стяга порите.
  • Анти-ейджинг свойствата.
  • Чудесен тоник за освежяване на кожата.
  • Овлажнява кожата и запазва влагата, розовото масло от роза Алба е подходщо за всички типове кожа и за всяка възраст.
  • Притежава антибактериални свойства и се използва за лечение на акне, в компреси за изморени очи или конюнктивит.
  • Антисклеротичния ефект.
  • Помага при психическа умора и отпадналост.

 

Грижа за кожата

Цветните розови листа са изключително богати на витамин С. Твърди се, че в чаша чай от рози има витамин С, колкото в 60 портокала, но не намерих проучване, което да го потвърждава. Въпреки това фактът, че чаят от рози е богат на витамин С и следователно има силно антиоксидантно действие, е безспорен.

При ежедневното ни излагане на множество свободни радикали от заобикалящата ни замърсена среда, организмът ни се нуждае от подкрепата на антиоксиданти и е най-добре да си ги набавим с храни, а не с хапчета и прахчета.

Кожата ни също се нуждае от подобна подкрепа и затова на чая от рози може да погледнем като на естествена грижа за красотата. Още повече, че витамин С е необходимият катализатор за естествения синтез на колаген, което на свой ред е механизъм за забавяне на стареенето.

Маслото от Роза Алба има дълга история , като средство за повдигане на духа и се вярва, че намалява напрежението и отпуска тялото. Намира широко приложение при лечение на депресия и психическо напрежение.

 

 

ДЕЗОДОРАНТИ- ВРЕДЯТ ЛИ НА НАШЕТО ЗДРАВЕ?

Какво се съдържа в дезодорантите? Какви алтернативи има и как да изберем подходящия за нас? В следващите редове ще намерите отговора на всички въпроси ...

прочети още

5 Приложения на Кокосовото масло

За какво се ползва кокосово масло? Отговора е почти за всичко! Ще разгледаме 5 от най- ефективните му приложения.

прочети още

Масло от шипка- помощник при белези и бръчки

Ще обърнем внимание на едно масло, за чиито свойства и полезно действие не се говори толкова често. Врагът на бръчките , петната и белезите по кожата - маслото от шипка. То е основна съставка в кремовете за лице, особено при анти ейдж грижата и това никак не е случайно ...

прочети още

Тамян

Boswellia Serrata, Boswellia carterii, Boswellia sacra, Тамян, Frankincense, ароматната смола, Олибанум

прочети още

Римска лайка

Chamaemelum nobile, Anthemis nobilis

прочети още

Жожоба

Simmondsia chinensis

прочети още

Роза Дамасцена

Основни характеристика, приложение и истрория.

прочети още