Римска лайка

Римска лайка
3 април 2020

Името на римската лайка  (Chamaemelum nobile) идва от гръцкото „ хамемелум ”, в превод „земна ябълка”. Самата билка има  подобен на  ябълка аромат, за разлика от обикновена лайка. 

История

Римската лайка принадлежи от сем. Сложноцветни. Многогодишно растение, вирее в Южна и Западна Европа, Северна Африка и е на особена почит в страни като Англия, Белгия, Германия,Франция, Испания, Италия. Вероятно името на билката идва, защото се използва най-много в държавите от бившата Римска империя.

Свойства

Етеричното масло от римска лайка има антистресови свойства, антидепресант е, има антидиабетични, антимикробни, антиоксидантни, противовъзпалителни, антипруритични свойства, благоприятства зарастването на рани, има вируцидни свойства (анти-херпес) , помага при стомашно-чревно неразположение, антиулцерозни свойства, антиалергични, антиостеопорозни свойства.

Приложение

Действа спазмолитично, противовъзпалително, антибактериално. На някои места се използва и като аперитив, тъй като възбужда апетита( заради горчивите си вещества), влияе благотворно на  храносмилането и на жлъчката. Външно се използва за плакнене на уста и промивки на рани. Етеричното масло от римска лайка влияе на децата, когато са раздразнителни, нетърпеливи, облекчава никненето на зъби и коликите при бебетата. Жените го използват за облекчаване на симптомите на ПМС. Полезно е при коремни болки, проблеми с жлъчния мехур, както и при инфекции в гърлото. Помага за облекчаване на алергии, сенна хрема и астма. Етеричното масло от римска лайка може да се използва в терапия с парни бани, при нервни оплаквания, главоболие и мигрена. Може да се използва и в бленд за масажно масло или разредено във ваната, за подпомагане при алергии, анорексия, пристрастяване, колики, безсъние, болки в гърба, мускулни болки, артрит, следродилна депресия и нарушения на червата. Може да се използва за промивка на устата при зъбни абсцеси и тонзилит. За бебета може да се използва в много разредена форма за успокояване на нервност при никнене на зъби и помага при колики, диария и стомашни спазми. Етеричното масло от римска лайка има антистресови свойства, антидепресант е, има антидиабетични, антимикробни, антиоксидантни, противовъзпалителни, антипруритични свойства, благоприятства зарастването на рани, има вируцидни свойства (анти-херпес) , помага при стомашно-чревно неразположение, антиулцерозни свойства, антиалергични, антиостеопорозни свойства, широко използвано в козметиката като кремове, лосиони и много други. За кожата може да се използва като крем за намазване при обрив от памперси, изгаряния и слънчеви изгаряния, успокоява акне, екзема, обриви, рани, дерматити, суха и сърбяща кожа и други алергични състояния.

ДЕЗОДОРАНТИ- ВРЕДЯТ ЛИ НА НАШЕТО ЗДРАВЕ?

Какво се съдържа в дезодорантите? Какви алтернативи има и как да изберем подходящия за нас? В следващите редове ще намерите отговора на всички въпроси ...

прочети още

5 Приложения на Кокосовото масло

За какво се ползва кокосово масло? Отговора е почти за всичко! Ще разгледаме 5 от най- ефективните му приложения.

прочети още

Масло от шипка- помощник при белези и бръчки

Ще обърнем внимание на едно масло, за чиито свойства и полезно действие не се говори толкова често. Врагът на бръчките , петната и белезите по кожата - маслото от шипка. То е основна съставка в кремовете за лице, особено при анти ейдж грижата и това никак не е случайно ...

прочети още

Тамян

Boswellia Serrata, Boswellia carterii, Boswellia sacra, Тамян, Frankincense, ароматната смола, Олибанум

прочети още

Жожоба

Simmondsia chinensis

прочети още

Роза Алба

Описание на вид роза Алба

прочети още

Роза Дамасцена

Основни характеристика, приложение и истрория.

прочети още