ДЕЗОДОРАНТИ- ВРЕДЯТ ЛИ НА НАШЕТО ЗДРАВЕ?

ДЕЗОДОРАНТИ- ВРЕДЯТ ЛИ НА НАШЕТО ЗДРАВЕ?
6 юли 2021

Времето се затопли, лятото е на прага и най-търсения и използван козметичен продукт се оказва дезодорантът или антиперспирантът. Изпотяване при тренировки, на плажа, нервно изпотяване или просто огрени от слънцето- без значение от какво се изпотяваме, се нуждаем дезодоранта ежедневно. И точно защото го използваме ежедневно е изключително важно да знаем какво нанасяме всеки ден на нашата кожа.

 

Кое предизвиква неприятната миризма?

Потенето е естествен процес, които  предпазва тялото от прегряване и спомага за отделянето на токсините от организма.

Потта на здравия човек не мирише след отделянето й. Образува се кисела и влажна среда обаче, в която започват да се развиват бактерии ( например при допира с определена дреха). Именно тези бактерии, които се закрепят там причиняват неприятната миризма. Приема на някои лекарства също биха повлияли на мириса.

В старанието си да подтиснем изпотяването ние нарушаваме този естествен процес на детоксикация на организма. Съдържанието на дезодорантите или антиперспирантите, подтискащи и спиращи изпотяването е още по-важния въпрос, които ще разгледаме.

 

 

Американски учени са доказали, че съставките на някои от тези спрейове могат да ни докарат сериозни здравословни проблеми. 

 

Ето защо дезодорантът или антиперспирантът може да е токсичен и много опасен за организма:

Двете групи продукти се различават по начина си на действие. Дезодорантите не спират потенето, а само прикриват миризмата. Антиперспирантите ограничават изпотяването като блокират порите.

Уточнявайки този детайл за ваше улеснение ще ги наричаме общо дезодоранти, но нека всеки от вас знае че се има предвид всички продукти за подтискане и замаскиране на потта.

 

Най-честа съставка включена в продукт подтискащ изпотяването е алуминия.

 

Какво прави алуминият в дезодоранта?

Има много начини хората да бъдат изложени на алуминий. Проучванията при хора обикновено се фокусират върху поглъщането и вдишването, често в професионални условия, но алуминият може също да се абсорбира през кожата, особено кожата, повредена от бръснене, и може да се натрупва в тялото с течение на времето в резултат на този тип експозиция. Това е потенциално важно за рак на гърдата, тъй като антиперспирантите, които обикновено съдържат алуминий за предотвратяване на изпотяване, се прилагат върху кожата, близо до гърдата. Според Penn Medicine алуминиевите соли се разтварят и блокират образуването на пот на повърхността на порите ни. Това е ефективен метод, но за съжаление самото му използване предотвратява протичането на естествен и здравословен процес. Изследвания, публикувани в NCBI, показват, че разтворените алуминиеви соли могат да се натрупват в тъканите на гърдата и да повлияят на нивата на естроген.

По-голямото притеснение е, че излишъкът от алуминий може да повлияе на бъбречната функция, особено в големи количества с течение на времето. Ето защо FDA изисква предупредителни етикети за антиперспиранти за тези с бъбречни заболявания.

Според Penn Medicine излишъкът от алуминий може дори да бъде свързан със заболявания като деменция.Алуминият в дезодоранта причинява ли Алцхаймер?Според Когнитивната жизненост не е имало последователни или убедителни доказателства, които да свързват алуминия с болестта на Алцхаймер. Съществуват обаче научни връзки между високите нива на алуминий и болестта на Алцхаймер и деменцията. Отново не е достатъчно да се докаже причинно-следствената връзка, но си струва да се допусне грешка от страна на предпазливостта. 

Ефектите върху здравето на алуминия са изследвани задълбочено, с особен акцент върху неврологичните заболявания, наред с други. Алуминият е разследван като възможен канцероген, тъй като може да увреди ДНК и да предотврати възстановяването на ДНК, които са добре известни механизми на канцерогенезата (образуването на рак). Това доведе до хипотезата, че алуминият в антиперспирантите може да проникне през кожата, да се натрупва в гърдата и да причини образуване на тумор чрез увреждане на ДНК. 

Неотдавнашно проучване върху мишки съобщи доказателства в подкрепа на тази хипотеза. Клетките на гърдите на мишки, третирани с алуминиев хлорид, при концентрации, които са били открити в човешката тъкан на гърдата, образуват големи метастатични тумори, когато се имплантират обратно в мишки. Съдейки от това проучване, изглежда правдоподобно, че антиперспирантите на основата на алуминий могат да причинят рак на гърдата. Но са необходими епидемиологични изследвания, за да се определи дали това се случва при хората в реалния свят.

А струва ли си да поемаме този риск? 

 

Другата съставка срещана в продуктите, подтискащи изпотяването е ...

 

Цинк в дезодорантите  Цинк

Цинка се добавя в дезодорнтите, за да се убият бактериите, които разбрахме вече са основния причинител за неприятната миризма. Освен това действа и заздравяващо на рани и раздразнена кожа.До тук обаче с позитивите.

Дерматолозите препоръчват да се използват цинкови дезодоранти изключително в спешни случаи и с много силно изпотяване.

Трябва да се използва в редки случаи използвайки памучен тампон. Причината е, че стеснява каналите на потните жлези и дори може да блокира тяхната активност. Могат да се появят тъмни кръгове, загрубяла и чувствителна кожа, силен сърбеж и парене. Високите концентрации на цинк са вредни за здравето, затова използвайте този дезодорант много внимателно.

 

Има ли алтернатива?
Алтернатива има и тя се нарича естествен дезодорант.

 

Какво представлява естествения дезодорант?

Фразата естествен дезодорант може да се използва за описание на всеки дезодориращ продукт, който е направен без използването на изкуствени съставки. В нашия контекст го използваме, за да опишем дезодорант, който е направен без използването на парабени, алуминий или други токсини.

 

В натуралната козметика се срещат няколко идеални заместителя с напълно природен състав.

 

На първо място това е

  • Кристала Алунит (Potassium Alum) Естествена Минерална Сол.

       Той може да бъде в твърда форма като Део Кристал, течна форма- под формата на спрей, рол он или стик-гел.

 

Алунитът / минералната сол /е планинско-вулканичен прозрачен минерал със стъклен блясък и относително ниска твърдост. Минералът по естествен начин се бори с бактериитеобразува неутрална среда с неутрално PH, а както знаем бактериите се развиват в киселинна среда с високо PH. Той не нарушава работата на потните жлези, не запушва порите и не пречи на основния физиологичен процес-потенето. Има стягащо и успокояващо действие, което го прави идеален при хора с раздразнена и чувствителна кожа. Абсолютно безопасен и подходящ за страдащите от алергии, бременни жени и кърмачки

 

Солния кристал в твърдата си форма има специфика при нанасяне, за да работи безотказно. Трябва да се нанася на леко влажна кожа, например веднага след като сме си взели душ, или да се намокри с 2,3 капки самия кристал. Обтрива се мястото поне 1 минута докато изсъхне на кожата .

                                                                                                                                             

 Един от най-известните продукти в Света е Твърдия кристал на Salt of the earth, които е признат за  продукт на годината през 2014г.

Останалите може да видите ТУК.

 

 

 

 

Именно заради задължителното намокряне на кристала преди употреба, много по-предпочитан е този в течна форма.Тук няма нужда от никаква подготовка- директно се впръсква или се нанася с рол он. Понякога може да бъде с неутрален аромат като този, а много често може да избирате измежду свежи цитрусови аромати (Спрей дезодорант унисекс за млада кожа, 100мл.) или лек и ефирен летен морски бриз (Део кристал рол-он Морски бриз, 75 мл Greenatural)

 

 

 

При някои продукти с Алунит кристала се добавя и хиалуронова киселина и алое вера. Това се прави с цел допълнителна хидратация на зоната и са особено подходящи за чувствителна кожа. Състава действа успокояващо след епилация, бръснене или депилация- като не предизвиква парене и сърбеж. Не оставят бели следи, нито цапат дрехите!

 

Вижте цялата серия на GREENATURALS с хиалуронова киселина и алое вера тук. Както и Опияняващите Стик гелове с аромат на нар, аромат на ирис и ориенталски нотки.

  • Крем-дезодоранти и стикове на основата на естествени съставки на Сода бикарбонат, прах от царевично нишесте/арарут , кокосово масло и етерични масла.

 
  • Сода за хляб: Със своето неутрално PH спира развитието на бактерии респективно на миризми. Помага да се абсорбира влагата.Може да се нанася и самостоятелно, като се обтрива с малко вода, зоната подмишниците. Действа много добре и за избелване на зоната, в случай че има пигментация.
  • Прах от царевично нишесте: много добър абсорбатор на влагата
  • Кокосово масло и / или масло от карите: омекотява зоната, хидратира я и има антимикробно действие.
  • Етерични масла: Осигуряват приятен аромат, като някои добавят антимикробни ползи, а други се спрявят с раздразнението или чувствителната кожа – лавандула например Когато купувате естествен дезодорант, не разчитайте само на претенциите на етикета.

Проверете списъка на съставките, за да сте сигурни, че съдържа само продуктите, които очаквате - а не тези, които се опитвате да избегнете.

 

Така например продуктите на WE LOVE THE PLANET съдържат именно тези съставки. Всеки крем дезодорант има комбинация от пчелен восък, кокосово масло и прах от царевично нишесте, наред с други съставки( макадамия, масло от маслина), които правят дезодоранта лесен за разнасяне и правят кожата кадифено мека. Дезодориращият ефект идва от содата, която естествено неутрализира миризмите. Всеки дезодорант има свой аромат поради добавянето на различни естествени съставки и етерични масла.

* Sweet Serenity   нежен аромат на розово масло с мед и меки билки.

* Forever Fresh има освежаващ аромат на чисти цитрусови плодови масла и билки.

* Original Orange неустоим, интензивен аромат на чисто масло от испански портокал.

* Lovely Lavender  има красив аромат на букет от диво отглеждана лавандула.

Препоръчва се използването на този вид крем  дезодоранти да става чрез нанасяне на малко количество първо на ръката и последващо втриване върху предварително подсушени подмишници.

 

Накратко казано Алтернатива има и от нас зависи да намерим своя любим работещ продукт! Когато имаме необходимите знания нещата са по-лесни! Сега избора е в наши ръце!

 

Надявам се информацията да ви бъде полезна , не се колебайте да се свържете с нас ТУК

 

А ТУК може да разгледате всички продукти от категорията  Натурални дезодоранти, които предлагаме в сайта. Всички те са подбрани само и единствено спазвайки принципа „Козметика, която не само не вреди на природата, а и помага на нас и нашето семейство да сме по- близо до нея!“

 

Вашите спътници в натуралната козметика, Дантели БИО 

 

 

5 Приложения на Кокосовото масло

За какво се ползва кокосово масло? Отговора е почти за всичко! Ще разгледаме 5 от най- ефективните му приложения.

прочети още

Масло от шипка- помощник при белези и бръчки

Ще обърнем внимание на едно масло, за чиито свойства и полезно действие не се говори толкова често. Врагът на бръчките , петната и белезите по кожата - маслото от шипка. То е основна съставка в кремовете за лице, особено при анти ейдж грижата и това никак не е случайно ...

прочети още

Тамян

Boswellia Serrata, Boswellia carterii, Boswellia sacra, Тамян, Frankincense, ароматната смола, Олибанум

прочети още

Римска лайка

Chamaemelum nobile, Anthemis nobilis

прочети още

Жожоба

Simmondsia chinensis

прочети още

Роза Алба

Описание на вид роза Алба

прочети още

Роза Дамасцена

Основни характеристика, приложение и истрория.

прочети още